huub koch | creating good vibrations
enterdiscoverimaginecreateenchantproveservepublishfindconnect
navigate through an ocean of data
discover the personal domain

who I am

what I do

visionreturn to start

interview 2interview 3

Je moet een bezoeker als vanzelfsprekend door een site leiden en de vormgeving moet daartoe uitnodigen.

Interview met Huub Koch | Senior Webdesigner bij Netaspect e-commerce strategie en implementatie.

Sinds 2005 is Huub Koch gestart met zijn eigen advies- en ontwerpbureau Zichtbare Zaken.


De Webdesigner ontwerpt websites die in elk opzicht beantwoorden aan de doelstellingen van de opdrachtgevers. Deze websites spreken de juiste doelgroep aan, hebben een goede lay-out, zijn interactief en geven visueel inhoud aan de corporate identity van de opdrachtgever. De Webdesigner geeft bij het vormgevingsproces niet snel toe aan de wensen van de klant, maar gaat in eerste instantie uit van eigen kracht en creativiteit. Je bent mondig genoeg om de opdrachtgever te kunnen overtuigen van de grafische vormgeving van de website en kan goed uitleggen waarom voor een specifieke vormgeving en manier van communiceren is gekozen.

Ontmoet je wel eens eigenwijze klanten, die precies weten hoe hun website er uit moet gaan zien en jou meer zien als uitvoerder van hun ideeŽn?

Jazeker en eigenlijk heb ik het liefst eigenwijze klanten, want die weten wat ze willen. Wat voor mij en voor de klant echter het verschil maakt is dat je vanuit wat voorspelbaar is, bijvoorbeeld een corporate identity, tot een verrassende interpretatie voor internetgebruik kunt komen. Daar begint mijn inbreng, de toegevoegde waarde, het opgraven en tonen van de onvermoede kanten van een bedrijfsidentiteit.

Welke opleiding heb je gevolgd?

Ik heb Visuele Communicatie gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en aan de Hochschule fŁr Gestaltung in Offenbach Am Main (BRD). 
Daarna heb ik een reeks trainingen gedaan met betrekking tot computer- en softwaregebruik, meest recentelijk volgde ik een opleiding User Interface- en Interaction design.

Wat vind je de mooiste website die je tot nu toe hebt gezien?

Je kunt niet 365 dagen per jaar vuurwerk afsteken, het moet wel ergens over gaan, want een bezoeker vraagt zich altijd af: What's in it for me? Mooi is een begrip dat ik graag relativeer want het is voor mij geen argument dat bepalend is voor bewondering of fascinatie. Het is altijd de vraag wie wat mooi vindt, waarom en wanneer? De site www.mondo.com.pl van Tomasz Jankowski is bijvoorbeeld een flashsite van een webdesigner die ik mooi zou kunnen noemen, omdat hij zo doorwerkt en gelaagd is. Je hebt er alleen veel tijd en bandbreedte voor nodig om de site ten volle te kunnen genieten. Designer-sites kampen vaak met een gebrek aan content. Mooie plaatjes, weinig inhoud. Mooi, maar functioneel en bovendien grappig is bijvoorbeeld www.wonka.com, een site die duidelijk gericht is op een doelgroep en vorm en inhoud goed weet te combineren. Ik heb een groeiende voorkeur voor community-websites: Het leeft, het prikkelt de verbeelding, er is dynamiek, het zet aan tot actie, het heeft nut.

Is het ontwerpen van een website een kunstvorm?

Een website is een vorm van toegepaste kunst in dezelfde zin als een website ook een vorm is van toegepaste strategie. Het is dus geen autonoom object, maar een medium dat een duidelijk doel heeft. Een website beoefent de kunst van het communiceren en schept een ruimte voor interactie. Esthetica is daarbij een keuze die niet op zichzelf staat. Het ontwerpen van een website is bovendien sterk geworteld in teamwork. Design voor internet plaatst de grafisch ontwerper in een heel andere rol dan bij corporate- en packaging design. Kun je bij print soms nog een solospeler zijn, bij internet heb je te maken met de complexiteit van e-business development, system engineering, en site- en application development. Als je de vergelijking met kunst wil maken dan praat je eerder over het bouwen van de Piramide van Cheops dan over het maken van een schilderij.

Wie zijn je grote voorbeelden in het vakgebied?

Het vakgebied van de grafisch ontwerper bestaat uit tradities. Mijn leermeesters en docenten zijn een weerspiegeling daarvan: Rudo Hartman, en Theophil Zwang stammen uit de typografische traditie van de boekverzorging, Jan Driessen en Friedrich Friedl komen uit de advertising en het magazine-design. Daarnaast heb je de beeldmakers: Fotografen als Jan Schaper, Robert Broere, Paul Huf en Martin Parr en illustratoren als Luuk Scholten en Jean Pol. Zij hebben me in contact gebracht met het stuk vakmatige integriteit dat je nodig hebt om je eigen maatstaf te vormen. Een leermeester is iets anders dan een idool. Een leermeester verbindt jou met de werkelijkheid van de praktijk en inspireert je om daar het beste uit te halen. Dat leer je op school, maar ook later op het werk. Een idool is meestal overdrijving, een hype, losgeslagen van de praktijk en plaatst een dogma tussen jou en je persoonlijke perceptie. Het contact met de wortels van de traditie heb je nodig, anders wordt je weggeblazen door de waan van de dag.

In welke richting gaat het Web design zich ontwikkelen in de komende 10 jaar?

‘Het belang van een goede toepassing van visuele communicatie zal alleen maar stijgen, want als je geen aandacht kunt vasthouden ben je nergens, noch nu, noch straks. Daarom is design bij Netaspect de Sticky Factor. De focus voor webdesigners zal de komende jaren wellicht steeds meer richting consument gaan en minder B-to-B. Dit zal met zich meebrengen dat het conceptuele gehalte van de vormgeving meer aandacht zal vragen en krijgen. Webdesign zal in ieder geval verder professionaliseren om aan de groeiende behoefte aan identiteit en daarmee aan het op maat managen van relaties te kunnen voldoen.’ 

Interview by Admix Zaken Zijn Zaken

AZZZ is the communication partner of Netaspect.
More interviews can be found at the archive!
Notice: Copyright © 1956-2002 > Huub Koch <
All Rights Reserved |
Linking to this site is allowed.

navigate through an ocean of data
navigate through an ocean of data
huub koch | creating good vibrations


this could have been your ad !